Derfor er nattesøvnen så vigtig

Sover du også dårligt om natten? Mange danskere har hver dag problemer med nattesøvnen, og dette er et større problem, end man måske lige skulle tro i første omgang. Der kan være mange årsager til, at man ikke sover godt om natten. Det er vigtigt at finde til bunds i dette, hvis du gerne vil gøre op med problemet.

Der er mange grunde til, at en god nats søvn er enormt vigtig. Faktisk er den gode nattesøvn på mange måder essentiel for, at du kan få dit liv til at hænge sammen. Læs meget mere her, hvor vi forklarer, hvorfor nattesøvnen er så vigtig, som den er.

Din krop er afhængig af søvn

Den første grund lyder måske i første omgang ganske indlysende: Din krop er afhængig af søvn. Dog er der en del mere i det end bare dét.

Det er nemlig sådan, at din krop “ordner” en masse vigtige ting, mens du sover. Helt fysiologisk har mennesket brug for søvn, idet især hjernen her er på arbejde. Uden søvn er der en masse funktioner i din krop, som bliver sat ud af drift, og dette er også en af grundene til, at dårlig nattesøvn kan være så ubehageligt for dig.

Når du sover dårligt om natten, vil det typisk vise sig som andre fysiske symptomer. Du vil selvfølgelig opleve fysisk træthed i løbet af dagene. Derudover er det også meget normalt, at kroppen reagerer med fx hovedpine eller problemer med afføring. Dette føles selvfølgelig ikke specielt rart.

På længere sigt kan kroppen også reagere med et symptom som fx stress, hvis du oplever søvnmangel over en lang periode.

Søvn får hverdagen til at hænge sammen

Når du ikke får sovet ordentligt om natten, får du sværere ved at håndtere dine problemer. Søvn får ganske enkelt hverdagen til at hænge sammen, fordi den er med til at sikre, at du har energi i løbet af dagen.

Når du ikke får sovet ordentligt om natten, er det naturligt, at du oplever et mindre overskud. Dette kan resultere i, at du har sværere end normalt ved at koncentrere dig. Det kan også betyde, at du bliver nemmere irriteret. Generelt kan det betyde, at du har sværere ved at klare dig gennem dagen. Måske synes du, at små problemer virker irrationelt store.

Pga. alle disse årsager er det vigtigt, at du prioriterer at få en ordentlig søvn. Der er flere ting, som du selv kan gøre for at give dig selv nogle bedre vilkår for at få en god nats søvn. Hvis disse ting ikke virker, er det vigtigt, at du sørger for at komme til lægen.

Hvad kan jeg gøre?

Det første, du bør gøre, hvis du har søvnproblemer, er at spørge dig selv, hvad problemerne skyldes? Har du nogen som helst idé om, hvorfor du ikke kan falde i søvn, eller hvorfor du sover dårligt om natten? Når du har fundet svaret på dette spørgsmål, bliver det langt nemmere for dig at regne ud, hvad du skal gøre for at forsøge at løse problemet.

Ofte kan dårlig nattesøvn skyldes noget så simpelt som en dårlig seng. Du kan overveje at forsøge dig med nogle foldemadrasser eller måske en ny pude. Ofte kan dette være nok til, at du sover bedre om natten, og det er jo fantastisk.

Skriv et svar