Hvad er et dødsbo? og hvordan tager du hånd om det?

Når man mister en person, som måske har stået én nær, kan det være en svær situation, at stå med et dødsbo, som man ikke kender noget til, eller ved hvordan det skal håndteres. Der er nemlig nogle regler, som skal overholdes, når et dødsbo opstår, og det kan være svært at finde hoved og hale i det. Her i artiklen, vil vi komme nærmere ind på, hvad det et dødsbo er, og hvordan man kan bære sig ad.

Hvad er et dødsbo?

Når en person går bort, så efterlader personen et dødsbo. Det vil sige, alt det efterladte, som personen ejede af værdigenstande, formue og ikke mindst, boligen, som personen boede i, er et dødsbo. Her skal man finde ud af, hvordan dødsboet skal behandles. Det kan behandles på 2 måder.

  • Som bobestyrerborer
  • Som privat skifte

Bestyrerboer

Vælger man som bobestyrer bo, så vælger man en advokat, til at sørge for alt det praktiske i forbindelse med dødsboet. Det kræver mange papirer, og der skal sendes opgørelser til henholdsvis skifteretten og til skat. Her lægger man det meste af opgaverne i advokatens hænder, så man er sikret, at det hele forløber sig, som det skal, og alle reglerne og tidsfristerne overholdes.

Privat skifte

Her er det arvingerne, altså afkom af den bortkomne, som står for det, oftes i samarbejde med en advokat på sidelinjen. Her er det arvingerne, i al enighed, som afgører, hvad der skal ske med den bortkomnes værdier, boligen og selve arvefordelingen. Her er det arvingerne, der også sender de nødvendige opgørelser ind til skifteretten og skat.

Hvilken behandling er bedst?

Om man vælger bobestyrer bo eller privat skifte, kommer an på arvingerne. Det kan være en svær og uoverskuelig proces for arvingerne/arvingen, at stå for dødsboet og alle dets praktiske ting. Hvis overskuddet, eller lysten, ikke er til stede, kan man overlade procesen til en bestyrboer. Her kan man smide det meste af ansvaret væk, men dog er det også den dyreste løsning, da advokaten skal betales for alt det, han/hun skal sørge for.

Man ser oftest arvinger, gerne vil have fulde rettigheder over sine forældres værdier og boliger, da der er mange minder i det. Man skal finde ud af, hvordan boligen skal ryddes for ting, her kan man kontakte dødsbo Fyn, som kan hjælpe med rydning af dødsbo. Så har man lyst og overskud, i al fælleskab (eller som ene-arving), så bør man vælge den private skifteform, hvilket også er den mest udbredte skifteform.

Ulempen ved privat skifteform

Det er ikke en nem omgange, at håndtere sine forældres dødsbo. Her er der mange regler og tidsfrister, som skal overholdes. Mennesker håndterer sin sorg-proces individuelt, og det er ikke sikkert, at det kommer til at køre på skinner hele vejen, for der kan hurtig opstå uenigheder. Jo flere arvinger der er, jo flere holdninger, og meninger skal der tages hensyn til, og det kan føre til arvestridigheder, hvilket helst bør undgåes. Derfor skal man i den private skifteform, kunne blive enige, og tage det rette beslutninger, som alle vil have det godt med, i sidste ende.

Skriv et svar