3 On-Page SEO tips til Prestashop

Det handler om at have styr på det hele hvis man gerne vil ligge godt i søgemaskinerne, og her er 3 ting i Prestashop som er typiske problemer og du nemt kan gøre noget ved.

Duplicate content fælderne

Prestashop, er som mange andre shopsystemer, født med DC fælder i kategorierne. Det er måske egentlig nok et klassisk webshop problem men derfor skal det jo alligevel rettes til. Sorterings mulighederne og pagination altså skift til side 2, 3 osv retunere umiddelbart samme indhold som på første side uden sortering i en kategori.

Der er lidt delt meninger hos eksperterne om hvad der virker, men på dressme.dk som er min kones webshop har vi valgt at løse det ved at opsætte canonical tags der peger tilbage på side 1 uden filtrering eller sortering.

Husk at du kan lukke DC fælderne med det her modul

Sideskift delen kunne også løses ved at indsætte rel next / prev tags som i teorien vil danne en langside udfra indholdet af den de angive sider.

302 Redirect fra uden www til med www og omvendt.

Redirect udfordring her, findes i skrivende stund i alle version 1.5.x og handler i alt sin enkelthed om at der redirectes fra uden www til med www med et 302 redirect, hvor den korrekt metode ville være et 301 redirect. Der er heldigvis en nem løsning på udfordringen, man kan enden indsætte et redirect i .htaccess med følgende kode som gælder fra uden www til med www:


RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Bemærk at det skal indsættes enden før eller efter den del i .htaccess som Prestashop selv retter i når man opretter nye sprog mm., ellers overskrives rettelsen næstegang man opdatere ting omkring URL’s i Prestashop.

En anden udfordring er dog at holde .htaccess på en minimum af størrelse, det gør man for at reducere loadtiden, hvis du er mere nysgerrig om den del, så har Kim Tetzlaff skrevet et godt indlæg om det her.

Når vi nu er nået til den konklusion at det kunne være rart med en anden måde at viderestille på end via .htaccess, så har jeg selvfølgelig fundet stedet i koden hvor 302 redirectet ligger, og det betyder i alt sin enkelthed at vi kan rette det og dermed bruge PHP som viderestilleren.

Desværre kan det her ikke klares med et override, eller det kunne det måske nok men i det tilfælde skulle der overrides en hel masse, og derfor giver det ikke så meget mening. Hele ideen med den taktik er jo, at undgå at rettelsen falder ud ved en opdatering, men da man override en stor mængde kode, vil risikoen for at noget er rettet i den ved en opdatering alligevel være stor.

Du skal finde filen classes/shop/Shop.php og åbne den, omkring linje 402 (Det kan afhænge lidt af din version af prestashop) finder du koden:


header('location: '.$url);
exit;

som meget simpelt rettes til:


header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently');
header('location: '.$url);
exit;

Altså der er tilføjet header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently'); over kodedelen og nu viderestilles der korrekt med 301 redirect.

Send til en ven på produktside

Tippet her er egentlig meget simpelt, men nogen vil måske overse det ved gennemgang af siden fordi elementerne er skjult på siden.

Hvis man anvender “send til ven” modulet i Prestashop så skal man være opmærksom på at der på produktsiden indlejres et skjult afsnit i kildekoden som vises når man trykker på knappen. Det er der som sådan ikke noget forgjort i, men der hvor udfordring ligger er at “Send til en ven” overskriften ligger i et H1 eller H2 tag. De bruges som bekendt til overskrifter, og bør på en optimeret hjemmeside indeholde vigtige søgeord og ikke “Send til en ven” som oven i købet vil gå igen på alle produktsiderne.

10 tanker om “3 On-Page SEO tips til Prestashop”

 1. Rigtig god artikel, der gennemgår flere af de ting man ofte støder på. Med hensyn til “Send til en ven” funktionen, så skal man også være opmærksom på, at siderne bliver indekseret, hvis man ikke lukker ned for adgangen til dem. Har man mange produkter, så bliver det til rigtig mange sider med tyndt indhold.

  1. Hej Martin.

   Ja det er også en vigtig pointe, heldigvis hjælper modulet jeg linker til i starten af artiklen også på den uheldige detalje 🙂

   Tim

 2. Tak for svar 🙂 Ved du om en begynder også kan finde ud af at bruge det modul? eller er der meget man skal tage stilling til ved opsætning i presta?

  1. Der er nogen småting man skal tag stilling til, den største ting er om kategori sider skal bruge rel next / prev eller canonical tag for at undgå DC. Her anbefaler jeg rel next / prev. Det meste giver sig selv.

   Tim

Skriv et svar