De 5 mest berømte malerier i verden

1. Mona Lisa

Kunstner: Leonardo da Vinci
Anslået dato: 1503 til 1519
Hvor kan man se det: Louvre-museet (Paris)

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at verdens mest berømte maleri er den mystiske kvinde med det gådefulde smil. Men det er en af de få ting, der er sikre ved dette kunstværk.

Den portrætterede på maleriet menes at være Lisa Gherardini, hustru til Firenze-købmanden Francesco del Giocondo, men eksperterne er ikke sikre. Det repræsenterede en nyskabelse inden for kunsten

2. Den sidste nadver (The Last Supper)

Kunstner: Leonardo da Vinci
Anslået dato: 1495 til 1498
Hvor kan man se det: Santa Maria delle Grazie (Milano, Italien)

Leonardo, den oprindelige “renæssancemand”, er den eneste kunstner, der er med på denne liste to gange.
“Den sidste nadver”, der blev malet i en tid, hvor religiøse billeder stadig var et dominerende kunstnerisk tema, skildrer den sidste gang, Jesus brød brødet med sine disciple før sin korsfæstelse.

3. Den stjerneklare nat (The Starry Night)

Kunstner: Vincent van Gogh
Dato: 1889
Hvor kan man se det: Museum of Modern Art (New York City)

Det forholdsvis abstrakte maleri er et karakteristisk eksempel på van Goghs innovative og dristige brug af tykke penselstrøg. Maleriets slående blå og gule farver og den drømmende, hvirvlende atmosfære har fascineret kunstinteresserede i årtier.

4. Skriget (The Scream)

Kunstner: Edvard Munch
Dato: 1893
Hvor kan man se det: Nationalmuseet (Oslo, Norge – åbning i 2020) og Munch-museet (Oslo – indtil maj 2020)

Først og fremmest: “Skriget” er ikke et enkelt kunstværk. Ifølge en blog fra British Museum er der to malerier, to pasteller og derefter et uspecificeret antal tryk. Malerierne befinder sig på Nationalmuseet og Munch-museet, og i 2012 blev en af pastellerne solgt for næsten 120 millioner dollars på en auktion.

5. Guernica

Kunstner: Pablo Picasso
Dato: 1937
Hvor kan man se det? Museo Reina Sofía (Madrid)

Dette er det nyeste maleri på denne liste, og det skildrer det tyske luftbombardement af byen Guernica i Baskerlandet under den spanske borgerkrig.

Maleriet har den karakteristiske Picassostil, og dets uhøjtidelige undersøgelse af krigens rædsler har gjort det til en vigtig del af det 20. århundredes kultur og historie.

Vil du læse om nogle af kunstperioderne, som ovenstående malerier blev malet i, kan du læse mere hos Galeo, som har en tilkoblet kunsthistoriker, der står for udarbejdelsen af teksterne.

Skriv et svar