Post Danmark pålægger gebyr på 4,50kr ved manglende EDI

Post Danmark indfører pr. 1 januar et nyt gebyr til de erhvervskunder der ikke aflevere deres pakke informationer elektronisk. Hvorfor det helt præcist er blevet så vigtigt for dem netop nu ved jeg ikke, men det virker lidt drastisk, men ikke mindre er det er realitet.

Det er kun de små webshop der bliver ramt
Det siger næsten sig selv at alle de store webshop i danmark ikke laver deres pakkelabels manuelt, det vil simpelthen tag for langtid og give for mange fejl muligheder på pakkerne, så det er altså kun de små webshops som ikke har invisteret i det helt store pakkelabel system og som stadigvæk skriver labels manuelt der bliver ramt! Hvis man sender 200 pakker om mdn, hvilket vel ikke er helt ualmindeligt i en lille webshop så vil det betyde en mer udgift på 900kr om måned, det synes jeg lidt er et slag i ansigtet på de små webshops. Man kan selvfølgelig vælge at sende gebyret videre til kunderne, men det gør at man er mindre konkurrence dygtigt på markedet og dermed får færre ordre, så som jeg ser det så må man selv spise gebyret hvis man vil lave sine pakkelabels manuelt efter den 1. januar.

Hvad er EDI?
Jeg ved faktisk ikke hvad EDI står for, men det er elektronisk data indsamling af pakke informationerne, så mon ikke det også står for noget der minder om det!

Webpack er en løsning
Post Danmark tilbyder en webpack løsning, som er en webportal hvorfra man kan indtaste sine pakkedata og få en pakke label retur, ideen bag systemet er god nok, problemet med det er at det er ret tungt at lave mange labels med, og derfor ikke ret hensigtsmæssigt. Faktisk så tror jeg næsten det er ligeså hurtigt at lave labels i hånden. Derudover så virker det kun i Internet Explorer, og helt ærligt Post Danmark, det er altså ikke optimalt. Det betyder kort sagt at alle MAC folkene ikke kan lave labels uden gebyr.

Webpack 2 er en API funktion til Webpack
Der findes også en API adgang til webpack servicen, den hedder webpack 2, og nu begynder det at ligne noget som vi i de små og mellem store webshops kan bruge til noget. Jeg har udviklet et modul til prestashop som udnytter netop denne her API adgang til webpack servicen. Det betyder i alt sin enkelthed at du med et enkelt klik fra Back Office i din prestashop kan lave pakkelabels og printe ud.

» Læs mere om Webpack 2 modulet her «

16 tanker om “Post Danmark pålægger gebyr på 4,50kr ved manglende EDI”

 1. Det er rigtig irriterende Post Danmark kommer med det nu, jeg tror faktisk bare det er en måde at tjene penge på. Men selvfølgelig rammer det de små! Ydermere så sagde min sælger i fredags at de nu vil forsøge at få alle til at bruge pakker uden omdeling, det synes jeg bestemt er dårlig stil, det vil jo ramme kunderne!

 2. Så skal jeg lige forstå den ret? Hvis man nu er den glade bruger af Webpack 2, så løber man ikke ind i problemer?

  Det er jo typisk postdanmark at de vil spare penge og derfor ikke vil køre ud med pakker, medmindre dette bliver angivet at pakken er med omdeling.

  Deres tanke er så vidt jeg ved at når pakken ankommer til det postkontor der nu ligger nærmest kunden, så vil vedkommende modtage en sms, at pakken nu kan afhentes?
  I det tilfælde må man da håbe at alle indtaster et telefon nummer og ikke mindst at det er et mobil nummer.

  Spændende skal det nok blive.

  1. Hej Kristian

   Man er dækket ind når man bruger webpack 2 🙂

   Jeg ved fra personlig erfaring at man modtager et brev fra postdanmark om at pakken ligger på posthuset til afhentning når det tales om pakker uden omdeling!

 3. Post Danmark er jo komplet sindsyge, det så sørgeligt med deres monopoltilstande, jeg sender mange pakker hver dag men de sendes som b-post med en indleveringsattest til 12 kr. alligevel er det kun ca 85% af mine pakker der når frem til kunden.

  Jeg hader Postdk af hele mit hjerte, det er i det hele taget bare en forretning med dårlig ledelse.

  Måske jeg skulle overveje GLS pakkepost
  http://www.gls.dk

  Mvh
  Frank

  1. Hej Frank

   Så vildt er det jo heller ikke med Post Danmark. I bund og grund så tror jeg faktisk de gør det for at lette administration og vedligholdelsen af deres udstyr. Det kræver jo sådan set bare af dig at du skifter til en elektronisk måde at rapportere din sendte pakker med 🙂

   Men jo det kan godt mærkes at de er her for at tjene penge.

   Tim

 4. Bliver bare så skide sur når jeg læser at de laver sådan et tiltag, det er kun for at flere tjene penge for deres i forvejen elendige service.

  mvh
  Frank

  1. Der er utvivlsomt nogen steder de kunne blive bedre 🙂 Men sådan er det jo med alle ting, jeg synes for det meste de har styr på deres omdeling 🙂

 5. Syntes du generalisere meget i dit svar. Selvfølgelig skal de tjene penge og selvfølgelig er der utvivlsomt nogle steder det kan blive bedre. Det ændre ikke ved det faktum at PostDK er en virksomhed med elendig ledelse, dårlig service og alt for dyrt, det tror jeg der er rigtig mange små netbutikejere der vil skrive under på.

  At de for det meste har styr på deres omdeling, det kan man da ikke bruge til en skid. Ja du har ret i mit tilfælde er det 85% af pakkerne der når frem til kunden, så for det meste har det styr på deres omdeling, hurra for det.

  Mvh
  Frank

  1. 85% er ikke meget, vi har nok noget der ligner 99%

   Jeg kan desværre ikke udtale mig om deres ledelse, det har jeg desværre ikke kendskab nok til. Som jeg ser det er GLS fx. et ringe alternativt fordi de har dårlig service til folk på landet hvis de ikke er hjemme når pakken omdeles. Ja PD er dyrt, men som alle andre udgifter skal de dækkes, og der er kun en der kan betale regningen og det er jo kunderne – de er tilgengæld vant til at betale både 70 og 75 kr for at få deres varer omdelt.

   Når man får større volume på sin pakker er det muligt at få prisen lidt ned, men igen så gavner det kun de store. Hvis du er så utilfreds med PD så kunne du overvejer et lagerhotel i tyskland, her kan man få sendt pakker til danmark for omkring en 30-40kr (uden jeg har undersøgt det).

 6. Postdanmark fritager faktisk de der ikke kan bruge EDI systemet for gebyr. Selv er jeg linux-bruger, og har meddelt Postdanmark det. Prøv at tal med deres kundeservice om det. De er ved at udvikle et system der skal kunne bruges med alle browsere, og altså er uafhængigt af styresystem, men det har de været i gang med det sidste års tid.
  M.h.t. PDK vs. GLS, så har jeg tænkt mig (er ved at lave ny shop) at lave en kombi. GLS med pakkeshop, altså uden omdeling og PDK med. Så skulle alle kunder da være dækket ind?

  1. Hej Britta.

   De har allerede et system der virker til ikke windowsbrugere, det kræver bare noget udvikling. Det er det jeg har lavet med webpack 2 modulet til prestashop 🙂 Men tak for tippet om at snakke sig fra gebyret, det er der helt sikkert nogen der kan drage nytte af 🙂

 7. Hej Tim,
  Tak for tippet. Linket er blevet tilføjet min liste over interessante moduler 🙂 Det er så ikke den store tillid jeg har til webpack og PDK efter denne historie:
  http://www.version2.dk/artikel/posten-har-kendt-sikkerhedshul-i-3-aar-fri-adgang-til-data-om-63-millioner-pakker-19420
  og ovenikøbet:
  http://www.version2.dk/artikel/post-danmark-vil-ikke-underrette-hacking-truede-pakkekunder-19419
  Jaja, jeg ved at 100% sikkerhed ikke er en mulighed, men at man ignorerer problemet i 3 år!
  (jeg kender udvikleren, fik demonstreret hullet og opfordrede ham på det kraftigste til at gå til version2)

  1. Det var da interessant læsning! Omvendt så er der også sorte pletter på fx. GLS. Det skyldes dog kun private “vandre historier” om man vil, så dem vil jeg naturligvis ikke ligge frem her 🙂

 8. Nej, jeg ved det. Jeg har læst en del tråde, men fik egentlig det indtryk at det mest er GLS med omdeling folk knurrer over. Pakkeshopløsningen har jeg ikke læst meget negativt om, og har selv brugt den med stor tilfredshed (som kunde).

  1. Pakkeshop er jo ligesom pakker udenomdeling hos PD, den store forskel er bare at GLS har meget få pakkeshops på landet, vi har fx 20 km til vores nærmeste.

Skriv et svar