Sådan gør jeg når jeg opdatere prestashop

At opdatere sin version af prestashop kan godt være lidt noget juks, specielt fordi ens live shop er ret skrøbelig og man vil helst ikke have den liggende vandret efter opdateringen. Samtidigt har man måske en masse core ændringer som man gerne skulle have med i den nye version.


Det jeg gør, når jeg skal opdatere, er at oprette et subdomæne hos min webhost udbyder, hos meebox som vi er hos foregår det via cpanel’et, og er ret let.

Hvorfor laver han ikke bare en test mappe og lægger det hele ind i på samme domæne tænker du nok nu. Jo det gør jeg ikke fordi at jeg så skal ændre lidt i configfilerne omkring placeringen af shoppen på domænet, jeg vil helst undgå at ændre for meget. Det kunne også være at der var andre ting som var afhægingt af at bruge det rigtige mappe navn.

Når jeg har lavet et ny subdomæne, så lægger jeg alle filerne over på subdomænet, men i samme mappe struktur som jeg havde på live domænet. Hos meebox kan det også gøres via cpanelet, hvilket går væsentlig hurtigere end via ftp.

Når det er gjort opretter jeg en ny database, igen kan det gøre via cpanel’et, herefter laver jeg en backup af min database via phpmyadmin, den backup ligger jeg op i den nye database jeg har lavet. Jeg ændre /config/settings.inc.php i test shoppen til at pege på den nye database som jeg netop har lavet. Når det er gjort tester jeg selvfølgelig lige om jeg har se den test shop jeg lige har lavet. Hvis jeg kan det så går jeg i gang med at opdatere test shoppen jf. opateringsbeskrivelsen fra prestashop. Det der sker nu er at min test database og mine test filer bliver opdateret.

Når test shoppen er opdateret så skal alle mine små core ændringer implementeres i de ny opdateret filer, det kan godt tag flere dage inden jeg er færdig med det, men det er jo også lige meget, for det er kun i testshoppen jeg arbejder med det.

Når alle core ændringerne er på plads og det hele virker som det skal så er jeg klar til at gå live med testshoppen, men nu skal man huske at databasen i live shoppen ikke er tunet til den nye version, der ændres nemlig ofte også struktur i databasen ved opdateringer. Nu omdøber jeg min test shop mappe til /shop1/ (vores webshop ligger i en mappe der hedder /shop/) og flytter den ud ved siden af mappen med live shoppen. Husk også at ændre /config/settings.inc.php til at pege på live databasen!

Så langt så godt… Jeg går tilbage til opdaterings beskrivelsen og gør klar til at opdatere live sitet på samme måde som jeg gjorde med test sitet, og jeg gennemfører altså nu en opdatering af live sitet, hvilket ændre database strukturen og alle filerne. Nu kommer så det smarte ved det her, for nu har jeg en opdateret og klar til at blive sat i luften testshop liggende på serveren. Jeg omdøber live mappen /shop/ til /shopgammel/ og mappen /shop1/ til /shop/, nu kører testshoppen så som live shop og det hele skulle gerne virke, hvilket jeg selvfølgelig lige tester.

Det er en god ide at gemme en backup af både databasen og de oprindelig filer inden man går igang med det her.

Jeg bruger i øvrigt samme princip med at omdøbe mapperne når jeg har arbejdet i på ting i vores shop (hvilket jeg altid gør i en testshop). Når jeg bare bytter rundt på mapperne på den måde kan man altid hurtigt bytte dem tilbage igen og så skulle det virke som før, den går dog ikke med opdatering da filer og database opdateres. Derfor er det en god ide med backup’en 🙂

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så står du forrest i køen når jeg finder de lækre tips og tricks eller gode tilbud frem.

14 Kommentarer

 1. Anders-Reply
  10. juni 2011 at 13:58

  Jeg kører med en gammel 1.2.5 udgave, så det skal jeg da helt sikkert have prøvet af på et tidspunkt jeg lige har tid. Det virker helt vildt smart med at omdøbe mapperne der, så får man hurtigt den nye side live uden at måtte have den offline alt for længe 🙂

 2. 14. juni 2011 at 13:22

  Hej Tim,

  Rigtig fint indlæg. Det kunne værer rigtig lækkert hvis du kunne skrive lidt mere om hvordan tilpasset moduler rettes til nyeste version.
  For os “ikke kode” nørder, er det her vi kommer til kort.

  Tak for en god blog.

  • Timpet-Reply
   14. juni 2011 at 14:21

   Hvis du har tilpasset dine moduler så er det jo bare at flytte tilpasningen over i den nye version af prestashop, hvis den altså fungere der. Når man begynder at lave sine egne tilpasninger, så er det en god ide at lave en slags changelog så man kan huske hvad man har ændret og hvor 🙂

 3. 17. juni 2011 at 13:39

  Hvorfor har du ikke opdateret til version 1.4, når du nu var igang ? Er der noget, man bør vide? 🙂

  • Timpet-Reply
   17. juni 2011 at 13:42

   Jeg opdaterede inden 1.4 kom som stabel version. Og pt. har jeg ikke brug for at opdatere. Du bør ihvertfald være opmærksom på om dit theme fungere i 1.4 🙂 Altid forsøge en test opdatering i test miljø, og aldrig opdatere direkte på live sitet.

 4. Danny-Reply
  6. juli 2011 at 09:27

  Hej Tim,

  Kunne du være interesseret i at opdatere min shop til den nye version 1.4.
  Jeg har den gamle version 1.3.1.1 og der har jeg problemer med blandt andet OPC som skal samarbejde med Epay.dk. Og Epay har kun optimeret OPC fra version 1.3.7.
  Men skriv til mig hvis du kunne være interesseret på info(a)dc-invest.dk

  Mvh.
  Danny

  • Timpet-Reply
   6. juli 2011 at 10:15

   Hej Danny.

   Jeg har sendt dig en mail, så tager vi den derfra. 🙂

   /Tim

 5. 2. september 2011 at 19:28

  Lige er afklarende spørgsmål.
  Du skriver at du ændrer /config/settings.inc.php i test, så den peger på testdatabasen.

  Men når du nu bytter om på mapperne, son du skriver du gør, så peger din nu nye prodshop jo på testdatabasen. Eller???
  Mangler der ikke noget her?
  Hvad med de ordrer m.v., som er kommet i din prod shop i mellemtiden, hvad med dem?
  Eller lukker du prodshoppen, som opgraderingsvejledningen skriver at man skal?

  • Timpet-Reply
   2. september 2011 at 19:36

   Hej Per.

   Godt spørgsmål, jeg tillader mig dog at citere mig selv fra artiklen: “…og flytter den ud ved siden af mappen med live shoppen. Husk også at ændre /config/settings.inc.php til at pege på live databasen!

   Jeg håber det var svar nok, ellers må du råbe højt, det kan jo også bare være at jeg har misforstået dit spørgsmål 🙂

 6. 4. september 2011 at 18:05

  Ahhh.
  Det med øjnene, som man først bliver blind på, du ved…

  • Timpet-Reply
   7. september 2011 at 08:33

   Det kender jeg så udemærket 🙂

 7. Daniel-Reply
  8. februar 2012 at 15:46

  har min shop til at ligge hos meebox.
  men helle shoppen ligger i “public_html/”
  hvis jeg så laver en testshop, vil denne jo ligge i “public_html/test”
  kan man gøre det samme som du skriver, og så lave en test shop som ligger der, og når så alt køre, ligge sin live shop i en mappe og kalde den, eks. “gammel shop” og ligge ALT fra “public_html/test” ud i “public_html/”

 8. Anders Helbo-Reply
  14. februar 2014 at 11:20

  Hej

  Jeg har flyttet en side fra one.com til meebox.net prowebhotel. Efter flytning har jeg dog store problemer med at slå SEO-venlige URL’s til. Gør jeg dette, så virker siden ikke optimalt. Der kommer TECHICAL ERROR på betalingssiden, produkterne forsvinder fra kurven, kunderne kan ikke logge ind og meget mere. Sletter jeg .htaccess filen fra rodmappen, så virker hele siden perfekt?

  • Timpet-Reply
   22. februar 2014 at 11:46

   Hej Anders.

   Det lyder kedeligt, det er dog ikke noget jeg har lige sidder med en løsning på og heller ikke noget jeg har hørt før.

Skriv en kommentar