Tips til afvikling af et dødsbo

Hvis en af dine nærmeste er gået bort, er det vigtigt at vide, hvilke skridt der skal tages som det næste. Processen med at afvikle et dødsbo omfatter håndtering af den afdødes ejendom og betaling af gæld, før det, der er tilbage, fordeles mellem familiemedlemmer eller andre begunstigede.

Saml arvinger, og snak om rydning af dødsbo

Hvis i er flere arvinger, så arrangere et møde, hvor i kan få snakket det hele igennem. Både omkring tabet af jeres kære, men ikke mindste hvad jeres forventninger hver i sær, i forhold til håndteringen af dødsbo.

Det er nemlig rigtig vigtigt, at man som arveinger kan være enige om processen, for hvis der bare er én arving, som ikke er enige om det ene eller andet, så er det, at en advokat må tage over, udpeget af skifteretten. En bobestyrer har så en stærkere position i processen, hvilket kan føre til et mere kompliceret og langvarigt forlig. Det betyder så, at bobestyreren overtager alle beslutninger og aftaler, og råder derfor over boet.

Hvis i godt kan enes

Hvis alle arvingerne er enig om, hvad der skal ske, så kan i begynde at håndtere dødsboet, så snart I har fået tilladelse fra skifteretten.

Når jeg får tilladelse, så er det, at i skal begynde at rydde dødsboet. Med det menes der, at man skal tømme hele boligen for møbler, hårde hvidevarer, tøj og alt andet, der er i boligen. Det kan være rigtig hårdt at gå igennem alle ejendelene fra ens kære, fordi de oftest vækker rigtig mange minder. Men det skal desværre gøres. Og for at bevare et vis overskud, når man skal tømme boligen, så kan man dele ejendelene op i 4 bunker.

  1. Det, som skal blive i familien
  2. Det, som skal smides ud og køres på genbruges
  3. Det, som skal sælges
  4. Det, som skal gives væk, eventuel til Røde Kors

Man kan inddele de forskellig egendele, ved at sætte et lille market på, så alle ved, at lænestolen i hjørnet skal sælges. Og når man har fået inddelt forskellige grupperinger, og markeret dem alle, så kan det virke mere ligetil at komme igang. Så undgår man nemlig at stå forvirret, og ikke vide, hvad man skal gøre af de forskellige ting.

Reparationer og rengøring

Når hele dødsboet er tømt for ejendele, så er det, at man skal gennemgå huset for skader. Hvis man gerne vil have, at huset skal sælges, så skal defekte ting ordnes. Henvendt dig til den rette fagmand, som kan komme og hjælpe dig.

Boligen skal også rengøres. Ikke bare en overfladisk rengøring, men en total rengøring af alle overflader, både oppe og nede.

Det at rydde, et dødsbo kan være en uoverskuelig proces for nogen. Du kan heldigvis læs mere om dødsbo i København og blive klogere på, hvor du skal håndtere det. Du kan også få hjælp udefra, da der er firmaer, som opkøber og rydder dødsdo. På dem måde, kan man helt undgå at stå i den stressede situation.

Det er en rigtig god ting, at snakke om hele oplevelsen, nævn minder, grin og græd, og forhold jer til situation, så i sammen støtter hinanden i den svære tid.

Skriv et svar