Melorme er ikke blot melorme

Bruger du melorme? Det gør du sikkert, hvis du har høns, hobbyfugle, krybdyr eller andre kæledyr, der lever af insekter. Melorme er både billige og nemme at holde/opbevare, så de hører til blandt de mest populære foderinsekter.

Hvad er melorme?

Melorme er faktisk slet ikke orme, for de har ben – 6 stykker i alt. Derfor er det reelt set larver. Så det er et lidt uhensigtsmæssigt navn de har fået. Men de har i daglig tale heddet melorme i årtier, så der er nok ikke meget at gøre ved det.

Melorme er larven af billen Tenebrio molitor, også kendt som melskrubben. Billen lægger æg, som klækker og bliver til mikroskopiske larver på få millimeter. De vokser derefter over nogle måneder med 7-10 hamskifter, hvorefter de forpupper sig og til sidst bliver til nye biller.

Hvor kan man købe melorme?

Melorme kan nærmest købes overalt, f.eks. hos https://insektorama.dk/ eller på andre webshops. Der er også en del dyrehandlere, der tilbyder dem. 

Melorme handles i Danmark efter vægt, f.eks. en bøtte med 100g. En sjov detalje er, at man i USA mange steder sælger efter antal. Her er priserne dog også generelt meget højere.

Forskel på kvaliteten

Når du køber melorme, er det en god ide at skele lidt til kvaliteten. Den kan nemlig variere ganske meget. Det handler særligt om larvernes liv, før du har købt dem.

Har de haft et godt liv, eller har de blot været på køl i månedsvis?

Det er ikke altid nemt at vurdere kvaliteten med det blotte øje. En god indikator er antallet af døde melorme i portionen. Hvis der er mange udtørrede og sorte individer iblandt, bør du vælge en anden leverandør.

Når du har fået dem hjem, kan du også skele lidt til udviklingen: Hvis der er stor dødelighed og generel dårlig lugt fra melormene, skal du nok handle et andet sted næste gang.  

 

 

Skriv et svar